Jak to všechno začalo

Zaka,
září 2013


září 2012


který se celým původním jménem jmenuje Endriew Westbohemia Star, jsme si přivezli 22. září 2012, týden poté, co nám - po dvanácti letech zcela bezproblémového života - umřela naše fenka Babetka Adamův Hrádek - náš první hovawart:

Babetka Adamův Hrádek

Říkali jsme jí "klacíčková", protože klacky, baldy a klacíky to byla po celý její život nejmilejší hračka. Dokázala s nimi předvádět nepředstavitelné opusy k pobavení širokého publika.

Až mnohem později jsme se dozvěděli, že Zakův otec, Adam Haf Raf:
 
Adam Haf Raf

je pojem v hovawardím světe - krásný a povahově zcela vyjímečný pes. Nechávalo nás to zcela klidnými, Zak měl být hlídací pes k našemu domu. Tak tomu ostatně bylo po celý první rok jeho života v naší rodině - běžné psí radosti a neplechy.
Zvládli jsme základní výcvik poslušnosti v psí škole: http://psiskola-k9.cz/ a následný výcvik: http://www.servispropsy.cz/?page=vycvik-psu, kde cvičíme dodnes.

11. září 2013 - pro mnohé z nás symbolické datum - se dozvídáme, že Adam opustil navždy tento svět. Ač jsme ho osobně nepoznali, je nám to všem strašně líto a nemůžeme tomu uvěřit. Život je někdy neskutečně trpný a zkouší naši sílu...
Pořád doma o Adamovi Haf Raf mluvíme a tak nějak plíživě se v nás zabydluje myšlenka, že bychom mohli předat Adamovi geny dál. Uvědomujeme si, co vše to znamená a zatím se pořád úspěšně bráníme: "Pojedeme na svod mladých jen proto, abychom věděli, jak si Zak stojí, ale uchovnit ho, to ani náhodou." 
A přišel Zakův první velký den D - svod mladých v Bochovicích u Třebíče a tady to všechno začalo...